Er nedfallsfrukt farlig?

I utgangspunktet er det ikke så farlig om kjæledyret ditt smaker på litt forbuden frukt. Men det gjelder å vise måtehold, og noe bør du være svært oppmerksom på. For nedfallsfrukt kan i verste fall være dødelig.

Katrine Tynes

Veterinær, daglig leder, GPCertSAS

Ikke fem om dagen! 

Frukt i seg selv er ikke så farlig, men det gjelder å vise måtehold. Lille Fido skal nemlig ikke ha fem om dagen! Forspiser han seg på frukt, kan han nemlig få ganske vondt i magen. Og selv om det antagelig går fort over, kan det fort gå ut over stueteppet også.

Nedfallsfrukt kan dessuten begynne å gjære, og kjæledyr som spiser store mengder kan faktisk bli litt beruset. Men da gjør de bare som du selv ville gjort; de sover det av seg. Dette fenomenet er dessuten ikke så vanlig blant kjæledyr. Da er det oftere man observerer elg og rådyr som er ganske ustø på beina, og dermed enda farligere i trafikken.

 

Farlig muggsopp!

Det største problemet er at nedfallsfrukt som råtner kan utvikle mykotoksin. Det er en farlig muggsopp som kan gi kraftige nevrologiske symptomer som kramper, skjelving, sikling og oppkast.

Får kjæledyret ditt slike symptomer etter et besøk i hagen, må du søke hjelp så raskt som mulig. Dette kan nemlig forverre seg raskt, gi vedvarende nevrologiske symptomer, og i verste fall være dødelig. 

Ved mistanke om mykotoksin-forgiftning vil veterinæren tømme dyrets magesekk og gi medisinsk kull som trekker til seg giften. Ved kraftige symptomer kan det dessuten være nødvendig med videre behandling.

Reagerer du raskt, går det som regel bra. Men det beste er å være litt føre var og plukke opp frukten etter hvert som den faller ned.

Relevante artikler

Hunder og katter bør ha ID-chip!

Hunder og katter bør ha ID-chip!

Har du noensinne opplevd at din firbente venn plutselig er borte vekk? Dette er noe de fleste dyreeiere opplever før eller siden, men heldigvis går det som regel bra. I hvert fall hvis bestevennen din har en ID-chip.