Slik beskytter du hunden mot flåtten

Flåtten oppholder seg gjerne i busker og kratt langs stiene i skogen, og hopper lett over på dyr eller mennesker som passerer. Mens vi raskt merker om vi blir bitt er det ikke like lett for hunden å si i fra. Heldigvis finnes det i dag gode mottiltak for å unngå flåttbitt på våre firbente venner.

Janne Eidissen Midtgård

Veterinær, Indremedisin GPCert(SAM), Spesialist i smådyrmedisin

Fjern flåtten raskt om hunden blir bitt

Å bli bitt av flått er i seg selv ikke farlig, men det kan være plagsomt. Det man er redd for er at flåtten kan overføre mikroorganismer som kan føre med seg alvorlige sykdommer. Jo lengre tid flåtten sitter jo større er faren for smitteoverføring.

Finner du en flått bør den derfor straks fjernes, og fjerner du den innen 24 timer etter at den festet seg vil som regel smitteoverføring unngås. Unnvik å trykke på den blodfylte kroppen – smittestoffene presses da ut i såret. Flåttfjernere er et godt hjelpemiddel for å fjerne flåtten uten å trykke på den.

flattpinsett

Hva er vanlige symptomer på borreliose hos hund?

Den vanligste sykdommen som overføres via flåttbitt er borreliose. Kun et fåtall av flåttene er bærere av mikroorganismen som gir borreliose (Borrelia afzelii), og det er store regionale variasjoner i forhold til hvor utbredt smitten er.

Symptomene ved en borrelioseinfeksjon er:

  • feber
  • tretthet
  • lammelser i ansiktet
  • epilepsianfall
  • muskelsmerter
  • halthet og ustø gange 
     

Det kan være vanskelig å stille diagnose borelliose fordi symptomene kan variere fra gang til gang. Flåttbitt kan også overføre virus som kan føre til alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse hos mennesker og dyr (foreløpig kun funnet på sørlandet).

Anbefalte preparater som forebygger flåttbitt

Vi anbefaler tre typer anti-flåttmidler med dokumentert effekt. Dette er reseptbelagte legemidler som kun kan kjøpes hos veterinær.

Bravecto tyggetabletter

Nytt fra våren 2014 er tyggetabletter til hund mot flått.  Flåtten må feste seg til verten og komme i kontakt med vertens kroppsvæsker for å eksponeres for virkestoffet. Preparatet har umiddelbar og vedvarende flåttdrepende effekt i 12 uker mot Ixodes ricinus, skogsflått.

flåttmiddel hund

Scalibor flåtthalsbånd 

Fåtthalsbåndet er virksomt i 5-6 måneder gjennom hele flåttsesongen og kan sitte på hele tiden. Om du må ta av flåtthalsbåndet (for eksempel ved jakt i tett skog) sitter virkningen i opptil en uke. Flåtthalsbåndet tåler også vann uten å miste effekt og kan brukes av drektige og diende tisper. Det finnes også flåtthalsbånd til katt.

flåtthalsbånd

Spot-on

Spot-on preparater dryppes på huden i nakkeregionen. Dette er effektivt i 3-4 uker, og effekten vil avta dersom hunden bader. Det finnes også spot-on preparat eller spray til bruk på katt som er virksomt i ca 4 uker.

 

Relevante artikler

Hunder og katter bør ha ID-chip!

Hunder og katter bør ha ID-chip!

Har du noensinne opplevd at din firbente venn plutselig er borte vekk? Dette er noe de fleste dyreeiere opplever før eller siden, men heldigvis går det som regel bra. I hvert fall hvis bestevennen din har en ID-chip.