Kastrering av katt

Kastrering av katt er et rutineinngrep som utføres ved alle våre klinikker. Vi har høyt fokus på smertebehandling under og etter inngrepet. Dette gjør at katten din kommer seg raskt etter kastreringen.

fra 2 790 kr

Bestill time på nærmeste klinikk

Om behandlingen

Visste du hvorfor nesten ingen katter i Norge steriliseres, men blir kastrert?

Når en katt blir kastrert, fjerner veterinæren kjønnskjertlene, det vil si testikler eller eggstokker. Det å bare forhindre katten i å formere seg ved bare å fjerne en del av sædlederen eller egglederen er ikke noe som gjøres. Sterilisering på denne måten vil heller ikke fjerne den uønskede atferden, f.eks at en ukastrert hannkatt begynner å vandre.

Hvorfor må jeg kastrere katten?

  • Du unngår at katten vandrer over store områder for å beskytte revir og lete etter parringsvillige hunnkatter.
  • Du unngår markering og intens lukt av urinen.
  • Katten din blir mindre aggressiv og havner skjeldnere i slosskamp.
  • Du tar et samfunnsansvar gjennom at katten ikke kan parre seg og gi uønskede avkom.

Kastrering av hannkatt

Vi anbefaler at hannkatter er ca 6 mnd før de kastreres og anbefaler kastrering av alle hannkatter som ikke skal brukes i avl. Vi undersøker først katten før vi gir bedøvelse og smertestillende, operasjonfeltet klippes for hår, vaskes og desinfiseres. Deretter legges lokalbedøvelse før testiklene opereres ut. Sårene er små og trenger normalt ikke sting. Katten kan gå hjem samme dag.

Kastrering av hunnkatt

Hunnkatter blir lett drektige og dersom du ikke ønsker kattunger bør du kastrere katten. Ved kastrering unngår du også uønskede atferdendringer under løpetiden.

Selve inngrepet starter med bedøvelse før området klippes, vaskes og desinfiseres. Katten intuberes for å sikre frie luftveier og kobles på gassnarkose. Autorisert dyrepleier følger med på narkosedybde ved hjelp av avansert monitoreringsutstyr. Når katten sover og ikke føler smerte utføres selve inngrepet. Når operasjonen er ferdig overvåkes katten av dyrepleier helt til den har våknet opp fra narkose.

Etter operasjonen får du med smertestillende eller resept på smertestillende. Katten bør bruke krage eller body for å unngå slikking. Du kan gi mat samme dag som operasjonen dersom katten vil ha det. Det er også viktig å følge med på såret daglig og ta kontakt om du merker tegn til infeksjon:

  • smerte
  • hevelse
  • veske fra såret
  • rødme i huden rundt såret


Det er også viktig å ta kontakt dersom katten blir slapp eller ikke vil ha mat/vann.

Derfor frarådes bruk av p-piller til katt

Alternativet til kirurgisk kastrasjon er p-piller. Dette gir økt risiko for ondartede jursvulster og livmorbetennelse. Slik vi ser det vil det også være lettere for eier å kastrere kirurgisk enn å gi medisin en gang i uken hele kattens liv.

Anbefalt fôring av kastrerte katter

En katt som er kastrert vil få et 20% lavere energibehov, samtidig med at appetitten øker med 20%. Dette gjør at om du ikke tilpasser fôringen til den kastrerte katten umiddelbart vil den gjerne ha lagt på seg allerede 14 dager etter operasjonen.

Et fôr til kastrerte katter inneholder mindre fett, og ofte noe mer fiber enn ett fôr til ukastrerte katter. Fiberne trekker til seg væske som gjør at fôret ligger tungt i magen, som gjør at katten føler seg mett lenger. Det lave fettinnholdet bidrar til at katten lettere holder seg slank.

En kastrert katt, især hannkatter, har noe lettere for å få urinsteiner enn en ukastrerte katter. Dette gjør at man må sette sammen fôret slik at det bidrar til å bidrar til å beskytte mot urinsteiner.

Ta en snakk med en veterinær og dyrepleier hos oss. Så vil du få god veiledning til å finne det riktige fôret til din kastrerte katt.