Flåttmidler til hund og katt

Flåttfjerner

Som dyreeier er det viktig å beskytte våre firbente venner mot flått, som kan overføre alvorlige sykdommer som borreliose og anaplasmose. Å bruke flåttmidler er en effektiv måte å forebygge flåttbitt på. Det er viktig å merke seg at de fleste flåttmidler for hund og katt er reseptbelagte, og at riktig administrasjon er avgjørende for sikker og effektiv beskyttelse.

Reseptbelagte flåttmidler

Flåttmidler for hund og katt fås på resept på klinikken. Dette sikrer at midlene er trygge og effektive for ditt spesifikke kjæledyr. Veterinæren vil kunne vurdere hvilken type flåttmiddel som er best egnet for din hund eller katt basert på deres helse, livsstil, rase, eventuelle tidligere bivirkninger og andre hensyn.

Riktig administrasjon

Det er svært viktig å følge instruksjonene nøye når du administrerer flåttmidler til kjæledyret ditt. Feil bruk kan føre til alvorlige helseproblemer, og i verste fall kan det være livsfarlig. For eksempel kan enkelte flåttmidler for hund være giftige for katter. Derfor er det viktig å sørge for at middelet er beregnet på riktig dyreart og å følge veterinærens anbefalinger nøye. Vi anbefaler i tillegg å alltid lese pakningsvedlegget.

Ulike typer flåttmidler

Det finnes flere typer flåttmidler, og veterinæren kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for ditt kjæledyr:

  • Spot-On løsninger: Disse påføres direkte på huden og gir beskyttelse over en viss periode. De skal ofte påføres mellom skulderbladene, slik at ikke hunden eller katten kommer til å slikke i seg midlet. Det finnes til både hund og katt, men det er ekstremt viktig å bruke riktig middel til riktig art.
  • Tabletter: Flåttabletter kan være et enkelt alternativ, da de tas oralt og gir systemisk beskyttelse. De forskjellige merkene har forskjellig varighet, alt fra 30 dager til 12 uker. Reseptbelagte tabletter finnes kun til hund.
  • Halsbånd: Flåtthalsbånd avgir aktive stoffer som beskytter mot flåttbitt, og varer i 7-8 måneder.
  • Spray: Flåttspray kan brukes som en ekstra beskyttelse i risikoperioder. Finnes kun til hund.

Det er viktig å merke seg at noen flåttmidler kun dreper flåtten når den biter, noe som betyr at flåtten kan krype på pelsen og falle av før den så fester seg på et menneske. Derfor bør man regelmessig sjekke dyret for flått, spesielt etter turer i områder med høy flåttaktivitet.

Slik sjekker du dyret for flått

For å beskytte kjæledyret ditt mot flått, bør du sjekke pelsen deres jevnlig, spesielt etter at de har vært ute i områder med høyt gress eller skog. Bruk fingrene til å føle gjennom pelsen, og se spesielt etter små, mørke prikker som kan være flått. Bruk gjerne en flåttkam dersom dyret ditt tillater det, for å hjelpe til med å fjerne flått som gjemmer seg i pelsen.

Hvor flåtten ofte fester seg

Flåtten fester seg generelt på hele kroppen, men det er noen steder den fester seg mer enn andre. Hodet er det stedet de oftest fester seg, da spesielt rundt ørene og øynene. Andre steder er:

  • Kinn
  • Nakken
  • Armhulene
  • Lysken
  • Beina
  • Mellom tærne

Hvordan fjerne flåtten

Det finnes flere forskjellige verktøy å fjerne flåtten med. Du kan for eksempel bruke en som ser ut som en liten flat krok, en med løkke på, eller en pinsett med smale, spisse ender. Du kan også bruke fingrene, men da kan det være vanskeligere å få med seg hodet også.

Plasser flåttfjerneren, pinsetten eller fingrene så nær huden som mulig. Når du har et godt grep, vrir du flåttfjerneren forsiktig rundt flere ganger mens du samtidig drar litt oppover. Fortsett til flåtten løsner.

Dyr har vanligvis et effektivt immunsystem som kan håndtere små rester av flåtten, men hold øye med bittstedet i noen dager for tegn på infeksjon, rødhet, hevelse eller puss.

Ta kontakt med veterinær hvis du ser noen av disse symptomene.

Sist oppdatert: 05. juli 2024