Forbered deg på valpen: Fra valg til innflytting.
En hund er en 15 års lang forpliktelse. Ikke kjøp hund på impuls!
En valp krever mye, spesielt de første månedene. Valpene er vanligvis 8 uker når de kommer til sine nye hjem. De er unge og trenger å lære seg mye nytt, i nye omgivelser. Det er viktig at du er tålmodig og bruker god tid på å lære valpen det du ønsker at den skal kunne.
Hvis dere er flere i husholdningen kan det være lurt at dere blir enige om hvordan hundeholdet skal være for å unngå forvirring ovenfor valpen. Barn kan ikke ha ansvar for en hund alene.
En hund krever trening og turer flere ganger daglig resten av livet, og den trenger at du tilbringer tid med den. I tillegg til fysisk aktivitet er det viktig at den får mental stimulering.
Valg av valp
Før du anskaffer deg en valp, er det viktig å tenke på følgende:
- Hva slags egenskaper ønsker du at hunden din skal ha?
- Hva skal du bruke den til?
- Hva kan du tilby hunden?
- Kostnader
- Hvor mye pelsstell ønsker du?
- Hvor god plass har du?
- Hvor god tid har du?
Når du har tenkt godt igjennom disse punktene og valgt en passende rase er tiden inne for å velge riktig oppdretter. Besøk flere oppdrettere, bli kjent og hils på hundene.
Bruk god tid på å søke etter riktig valp for deg, og vær ærlig med oppdretter om hva du ønsker. Oppdretter kan ofte hjelpe til med å finne den riktige valpen.
Valpen skal ha en helseattest før du overtar den og det er også viktig å ha en kjøpskontrakt.
Når valpen kommer hjem til deg
Gjør huset og hagen trygg for valpen før den flytter hjem.
Valper tygger på det meste, derfor er det lurt å fjerne små gjenstander, ledninger, kjemikalier og planter.
Valpen kan ikke være alene hjemme når den flytter til et nytt hjem. Det krever gradvis tilvenning.
En av oppgavene er å lære valpen å gjøre fra seg ute. Det anbefales å lufte valpen hver gang den har spist, lekt eller sovet.
Det anbefales også å starte tidlig med å lære valpen din hverdagslydighet. Det finnes mange fine bøker og kurs der du kan få hjelp til dette.
Gi valpen erfaringer med situasjoner den vil møte som voksen. Dette kalles miljøtrening. Det kan for eksempel være transport i bil/buss, observere joggere, syklister og tilvennes ulike lyder.
Ved miljøtrening er det viktig at valpen er uthvilt og i god form. Begynn tilvenningene på avstand og heller øk intensiteten når du opplever at valpen takler situasjonen. “Å være i ro-trening" er også en viktig del av treningen med valp.
Det er viktig at en valp lærer å bli håndtert. Dette vil gjøre det enklere for deg ved for eksempel kloklipp, pelsstell, når du skal til veterinær, rense ører og behandle sår. Gi valpen positive opplevelser ved at den blir tatt på og håndtert.
Lær valpen din at det ikke er skummelt å være hos veterinær. Spør klinikken din om dere kan komme på besøk for miljøtrening. Det vil gi dere muligheten til å trene på å være i resepsjonen, prøve vekta og hilse på personell.
En valp skal ha mye søvn og hvile. En valp kan sove opptil 20 timer i døgnet, en voksen hund sover noe mindre.
Vi anbefaler vaksiner ved både 8,12 og 16 ukers alder og ved 1 års alder. Vi anbefaler også en unghund kontroll ved omtrent 6 måneders alder. På denne kontrollen undersøkes spesielt tannfelling, vekst og adferd.
Økonomi
Husk at det ikke er kostnadsfritt å ha en hund. I tillegg til fôr, stell, utstyr og de planlagte helseundersøkelsene kan uforutsette hendelser forekomme. Det anbefales derfor å ha en god hundeforsikring. Forsikringsselskaper kan ha forskjellige priser og betingelser, så undersøk med ulike forsikringsselskaper slik at du finner den avtalen som passer best.
Lykke til med valget av valp!
Sist oppdatert: 11. juni 2024