Gode råd til hesteeiere om høsten

empet romerike hesteklinikk

Hester må også bruke refleks, men det er ikke alt du bør tenke på når høstmørket kommer snikende. Friskt vann, gode treningsrutiner, riktig fôrmengde og gode sko er noen av tingene du bør tenke på. Det er ingen grunn til å se mørkt på at høsten kommer, så lenge du passer på å at både du og hesten synes god i mørket. Det er selvsagt ekstra viktig i trafikkerte strøk, men er også en fordel på skogsstier og andre steder man kan møte folk på tur med hodelykt. Sørger du for at dere synes godt, reduserer du risikoen for ulykker. Og unngår at noen får seg en støkk i livet.

Ikke dropp treningen

Selv om regnet bøtter ned, er det viktig at hesten får nok mosjon. Du må med andre ord videreføre hestens treningsregime, og sørge for at den følger vante rutiner med tanke på både mosjon og diett.

Husk også å passe på at hesten har tilgang til friskt vann selv om temperaturen synker og vann blir til is. Hvis hesten ikke har direkte tilgang på friskt vann mens den spiser, bør den heller være innendørs for å ha bedre kontroll på dette.

Hvis hesten skal inn i en periode med nedtrapping av trening og mindre mosjon, er det viktig å tilpasse tilgangen til för, og da spesielt mengden kraftfor, så den ikke får for mye mat.

Riktige klær og skotøy

Det er kanskje lett å tenke at hestene også må “kle på seg” når det blir kaldere ute, men da glemmer vi at pelsdyr har naturlig isolasjon. Det selges mange produkter som ikke gir særlig effekt, men et regndekken som beskytter mot nedbør og vind, er en god investering på denne tiden av året.

Og på samme måte som bilen skifter dekk, må også hester skos etter sesong. Det er ingen fastsatt tid for akkurat når dette «dekkskiftet» bør skje, men det bør ihvertfall være på plass i god tid før frosten setter inn og det blir is og glatt på bakken.

Sist oppdatert: 12. desember 2023