Hoggorm og hund: Dette må du tenke på

Hoggorm

Hoggormsesongen starter tidlig vår og varer til sen høst og den liker seg spesielt godt når vi har varme og solfylte dager. Hunden er mer utsatt for hoggormbitt i lyng, skog og steder med høy vegetasjon.

Lurer du på hva du bør tenke på dersom hunden din blir bitt? Vi har tatt en prat med veterinær Lene Dahlerud om hoggormbitt.

– Da bør man prøve å beholde roen, og aller helst bære hunden til nærmeste veterinær. Med større hunder bør man gå rolig for å minske risikoen for at giften sprer seg i kroppen, sier Dahlerud.

Hun legger til at man aldri bør “se an” situasjonen, men kontakte veterinær så fort som mulig.


Hvorfor skal man ikke vente?
– Normalt ser man effekten av giften i løpet av et par timer, men noen ganger kommer den senere. Det kan ta inntil et døgn før man ser effekt på hjerte og organer, og da kan det være for sent.


Finnes det en motgift for hund mot hoggormbitt?
– Tidlig væskebehandling og tidlig, eventuelt, antitoksin bedrer prognosen betraktelig.


Hva er de vanligste symptomene på et bitt?

– Det kan være tegn til smerte, halthet, hevelse. De kan få pusteproblemer eller bli veldig slappe. Ser man noen rare tegn, bør man absolutt dra til veterinær.


Hva bør du unngå å gjøre dersom hunden blir bitt?
– La bittsåret være i fred. Ikke prøv å suge ut giften eller å gjøre noe med selve bittsåret. Ikke gi smertestillende, da dette er kontraindisert med tanke på giftens virkning på indre organer, avslutter hun.


Les mer: Huggormbitt på hund og katt

Sist oppdatert: 02. juli 2024