Kan hunden gå løs når det ikke er båndtvang?

Hund og veterinær

I Norge er det båndtvang for hund fra 1. april til og med 20. august – en periode hvor dyrelivet er ekstra sårbart. Hensikten er å sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugler, vilt og beitedyr. Men også resten av året bør alle hundeeiere og hundepassere vise hensyn til omgivelsene.

Ha kontroll

Selv når det ikke er båndtvang må du som hundeeier eller hundepasser ha god kontroll på hunden før du slipper den løs. Den må med andre ord være lydig, og godt trent på innkalling. Kommer ikke hunden når du roper på den, gjelder båndtvang likevel.

Uansett er det viktig å huske at alle hunder har instinkter som gjør at de kan finne på å jage, samme hvor snille og godt dressert de er. Du bør med andre ord alltid vise hensyn – ikke bare til folk og fe, men også til andre hunder.

Vis hensyn

Husk at folk kan være redde for hunder, eller svært allergiske. Og at enkelte hunder kan reagere kraftig på andre. Så spør alltid før du lar din hund hilse på andre mennesker eller hunder i bånd.

Før du slipper hunden din løs i et område med mange andre hunder, for eksempel i en hundepark, bør den være vaksinert. Og vil du slippe hunden et område med mange beitedyr, for eksempel på et jorde eller en beitemark, må den ha vært på kurs for å bli “saueren”.

Lokale regler for båndtvang

Vær dessuten oppmerksom på at det mange steder i landet gjelder lokale forskrifter i enkelte områder, der det for eksempel er mange beitedyr eller turgåere. Du er selv forpliktet til å orientere deg om lokale regler og forskrifter.

Båndtvangen gjelder ikke for enkelte typer jakt- og tjenestehunder under aktiv tjeneste eller trening. Men dette er til gjengjeld hunder som er usedvanlig godt dressert.

Sist oppdatert: 01. desember 2023