Kunsten å få øye på sykdom

Måle trykk på øyet

Visste du at øyesykdommer er svært vanlige hos kjæledyr? Skader og sykdom i øynene kan lede til blindhet, men også være svært smertefulle. Derfor gjelder det å få øye på dem i tide!

Hvis kjæledyret ditt får akutte øyeproblemer, kreves rask behandling for å unngå smerter og – i verste fall – tap av syn. Kroniske øyeplager fordrer også at det stilles riktig diagnose, og kan ofte kreve livsvarig behandling.

Riktig diagnose krever riktig utstyr

Flere av våre klinikker utfører øyekonsultasjoner og utredninger, og har mye spesialutstyr.
Vi bruker blant annet en såkalt spaltelampe for å undersøke og forstørre opp øyet. Samt et tonometer for å måle trykket i øynene. Og et oftalmoskop for å undersøke bakre delene av øyet. Dessuten har vi kraftige operasjonsmikroskop for å kunne operere øyne.

Autorisert øyelyser

Men i tillegg til riktig utstyr, trenger man rett kompetanse. Derfor lønner det seg å gå til en spesialist innen oftamologi; læren om øyet og det lidelser. Og aller helst bør du velge en veterinær som er autorisert øyelyser, og de er det faktisk bare 28 stykker av i hele landet.

En øyelyser kan nemlig mer enn å stille diagnoser og løse akutte problemer; de kan hjelpe deg å avdekke om kjæledyret ditt har arvelige sykdommer.

Arvelige sykdommer og avl

Om du ønsker å la din firbente bestevenn brukes i avl, bør du absolutt sjekke om den har arvelige sykdommer. Ulike hundeklubber har ulik praksis, men de fleste ønsker å redusere problemet med arvelige sykdommer så mye som overhodet mulig.

Derfor er anbefalingen å teste både ved 1, 3 og 7 års alder, og følge dyrlegens anbefalinger. Får du dette gjort hos en øyeleser, kan du både få stilt riktig diagnose og få en attest som fastslår hvorvidt din hund eller katt er egnet for avl.

Og her lønner det seg å ha papirenen i orden. Dels for at avkommet skal få høyest mulig verdi, men først og fremst for å sikre at de får høyest mulig livskvalitet.

Sist oppdatert: 12. desember 2023