Slik hjelper du kjæledyret ditt gjennom nyttårsaften

Hund på tur

Nyttårsaften er en festdag for oss tobeinte, men for kjæledyrene kan denne dagen være en prøvelse. Med enkle tips kan du hjelpe kjæledeggen din til en fin start på det nye året.

For den seks år gamle Bichon Havanaisen Petter og eieren hans, Elin Syversen, var nyttårsaften et stort problem hvert år. Elin var helt fortvilet.

– Jeg prøvde alt, men ingenting hjalp. Han løp rundt som en propell, pustet og peste.

Hundeeier Elin Syversen: - Petter ble helt propell på nyttårsaften, men vi fant til slutt en god løsning.

I likhet med mange andre hundeeiere opplevde hun at hele nyttårsaften gikk med til å roe ned hunden.

I følge en britisk studie på lydfølsomhet blant hunder svarte nesten halvparten at hundene deres reagerte negativt på høye lyder. Lyden av fyrverkeri er den lyden hundene opplever som mest skremmende. Undersøkelsen viser også at kun en tredjedel av dyreeiere med lydredde hunder oppsøker hjelp.

Lydfølsomme hunder og katter

Hunder hører fire ganger så godt som mennesker. Katter hører enda bedre. Det ligger i dyrenes instinkt å flykte når de blir redde. Hvert år får dyrebeskyttelsen en rekke henvendelser om hunder og katter som har forsvunnet på nyttårsaften, og det er derfor viktig å passe ekstra godt på dyrene denne dagen. Lydfølsomhet kan også øke med hundens alder. Mattilsynet anbefaler derfor å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Utsett valpen for forskjellige lyder, men pass på at treningen er godt planlagt slik at valpen ikke blir redd.

– Mange hunde- og katteeiere oppsøker oss i desember for hjelp og forebygging. I samarbeid med eier kan vi som regel bedre situasjonen. Vi rådgir om eventuell medisinering, tilpasninger man kan gjøre i hjemmet og ikke minst hvordan man kan tilvenne dyrene til de lyder som utgjør et problem.

Kontakt veterinær i god tid før nyttår

Vi prøver i utgangspunktet forsøker å finne alternativer til medisinering. Den siste tiden er det kommet et nytt og mer skånsomt medikament som smøres i hundens munn. Medikamentet lindrer akutt redsel utløst av høy lyd, uten at det sløver hunden. Resultatene har vært veldig gode. Dette kan være en løsning dersom andre metoder ikke fungerer. Medikamentet er reseptbelagt og fåes kun hos veterinær.

- Vi ønsker å bli kontaktet av dyreeiere i god tid før jul/nyttår for å kunne gi råd og behandling. Med gode forberedelser øker sjansen for en gledelig feiring, både for tobente og firbente.

Vanlige symptomer på redsel

Dyr reagerer forskjellig, og ikke alle symptomer er like enkle å forstå. Symptomer på redsel kan være være pesing, skjelving eller rastløshet. Noen gjemmer seg bort, andre søker kontakt. Det er også eksempler på hunder som gjør fra seg inne, ødelegger møbler, bjeffer, uler eller viser tegn til å ville flykte.

Katter vil som regel gjemme seg bort eller søke opp i høyden, og blir liggende lavt med ørene bakover. Noen vil frese, jamre eller skjelve.

For Elin Syversen var løsningen medisinering.

– Jeg ønsket ikke å gi sprøyte eller tabletter til hunden min, derfor valgte jeg å prøve en munngel. Det ble en helt ny opplevelse. Petter fulgte med hele kvelden. Han var rolig og fin og jeg kunne slappe av og kose meg.

Veterinærens råd til hundeeiere under nyttårsfeiringen

  • Gi hunden en plass å være som skjermer den for lys- og lydinntrykk.
  • Spill av lyder som ligner på fyrverkeri i ukene før nyttårsfeiringen.
  • Det finnes duftstoffer som kan virke beroligende på både hunder og katter.
  • Sørg for at hunden er sliten på nyttårsaften, gå lange turer i forkant.
  • Ikke kjeft på hunden hvis den blir redd for fyrverkeriet.
  • Forhold deg rolig når det smeller, gi godbiter og vær sammen med hunden.
  • Ikke ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet.
  • Gi hunden mat i god tid før rakettstart. Å være sliten og mett er positivt.

Sist oppdatert: 12. desember 2023