Slik tolker du kattens 5 vanligste lyder

Katt som blir båret

Katten kan bruke mange andre lyder enn mjauet. Maling, uling, knurring, hvesing og klapring viser viktige sider ved kattens motivasjon og hva den ønsker at andre skal gjøre.

Maling

Hva er egentlig maling, og hvorfor maler katten? Maling er en dyp lyd som oppstår ved at de såkalte falske stemmebånd i den nedre delen av strupen vibrerer med lav frekvens. Hele brystpartiet til katten kan da vibrere. Både kattemor og kattunger kan male mens ungene dier. Dette er et signal til den andre om at den må holde seg i ro, «Nå skal vi være sammen!» Både kattunger og voksne katter kan male til mennesker, og det betyr det samme. Katten trives og ønsker å forbli på stedet i nær kontakt med oss, enten det er i fanget vårt eller i sofaen ved siden av oss. Jo kraftigere malingen er, jo mer intenst er dette ønsket hos katten.

Selv om maling vanligvis har sammenheng med behag, så hender det også at katter maler når de har sterke smerter eller er syke. Dette opplever veterinærer av og til. I slike situasjoner betyr det ikke trivsel, men at katten har vondt et sted og ønsker hjelp. Slike katter er godt vant med mennesker, og de bruker derfor den malingen kattungen benytter seg av når den ønsker omsorg fra kattemoren. Slik maling betyr altså: «Jeg har det vondt. Jeg trenger omsorg».

Uling

Uling eller snerring er mest typisk for ukastrerte hannkatter i parringstida og som står overfor hverandre og konkurrerer om tilgang til en hunnkatt. Det er om å gjøre å ule lengst og kraftigst. Dette krever energi, og den sterkeste er den som holder ut lengst. Det er ikke lett å bløffe med uling. Da blir det for spedt. Uling er en type offensiv aggresjon. Ulingen er egentlig et mjau, der a-lyden og u-lyden trekkes ut i det ekstreme og kan vare i mange sekunder. Det kan høres ut som et (mi)aaaaaaaauuuaaaaaaauuu. A-lyden markerer, akkurat som i et mjaaau, et sterkt ønske om noe, i dette tilfellet at motparten forsvinner fra stedet, mens u-ene markerer en frustrasjon over at den andre ikke hører. Blir ulingen enda sterkere, kan det være et signal om at ”Nå er det like før jeg angriper deg, om du ikke stikker av!” Slagsmål er alltid en siste utvei for dyr, da begge to kan bli skadet av bitt og klor, så i det lengste forsøker de å unngå å måtte ty til kamp.

Uling kan også brukes av andre katter, kastrerte eller ukastrerte, for å prøve å jage fremmede katter bort fra hjemstedet sitt.

Knurring

Katter kan knurre nesten som en hund. Dette innebærer en advarsel. Katten har kanskje en ressurs den vil forsvare, for eksempel maten sin, eller den vil være i fred av andre årsaker. Det er derfor en type defensiv aggresjon. Katten sier: «Hold deg unna! Dette er mitt».

Hvesing

En katt som hveser presser luft kraftig ut av den åpne munnen, helt uten bruk av stemmebånd. Hvesing brukes som et defensivt signal, særlig om katten er trengt opp i et hjørne og ikke kan flykte. Hvis du tar på en katt som knurrer eller hveser, kan du oppleve kraftige bitt og klor fordi katten vil forsvare seg. Katten har advart deg, og du må selv stå ansvarlig hvis du ikke respekterer advarselen.

Klapring, kæ-kæ-kæ

Når katten sier kæ-kæ-kæ på en stakkato måte, er det som regel en fugl katten ser utenfor stuevinduet. Æ’ene her er egentlig a’en i mjauet, nemlig en kravlyd. Klapringen består av sterkt hemmede mjau. Katten vil så gjerne ha fuglen, men vil ikke skremme den bort heller. Likevel greier ikke katten å la være å gi uttrykk for ønsket, noe som viser at katten er ganske frustrert.

Sist oppdatert: 01. desember 2023