Livmorbetennelse hos hund (Pyometra)

Skrevet av:

Janne Midtgård • Veterinær, Indremedisin GPCert(SAM), Spesialist i smådyrmedisin

Livmorbetennelse hos hund, også kjent som pyometra, er en alvorlig og potensielt livstruende tilstand som oftest rammer eldre tisper. Denne tilstanden utvikler seg vanligvis noen uker etter løpetiden og skyldes hormonelle forandringer som påvirker livmoren og eggstokkene. Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å redde hundens liv.

Symptomer på livmorbetennelse (pyometra)

Symptomene på pyometra kan variere avhengig av om livmorhalsen er åpen eller lukket, men det er noen vanlige tegn som eiere bør være oppmerksomme på:

  • Økt drikkelyst og hyppig urinering: Hunder med pyometra drikker ofte mer vann enn vanlig og urinerer hyppigere.
  • Slapphet og svakhet: Hunder med pyometra vil ofte virke slappe og ha lite energi.
  • Nedsatt appetitt: En hund med pyometra kan miste interessen for mat.
  • Utflod fra skjeden (ved åpen pyometra): Hvis livmorhalsen er åpen, kan du merke utflod fra hundens skjede. Denne utfloden kan være klar, blodig, eller pussaktig, og har ofte en sterk, ubehagelig lukt.
  • Magesmerter eller oppblåst mage: En oppblåst eller øm mage kan indikere at livmoren har blitt utvidet på grunn av infeksjon.
  • Feber og dehydrering: Hunden kan utvikle feber som en reaksjon på infeksjonen, og dehydrering kan oppstå som følge av økt vanninntak og redusert væskeopptak. Dette kan føre til tørre slimhinner og en generell følelse av ubehag hos hunden.

Når bør du oppsøke veterinær?

Pyometra er en potensielt livstruende tilstand, og det er viktig å søke veterinærhjelp så snart som mulig hvis du mistenker at hunden din er rammet. Hvis hunden din viser noen av de ovenfor nevnte symptomene, spesielt i tiden etter løpetid bør du kontakte veterinær umiddelbart. Pyometra kan utvikle seg raskt og kan bli livstruende på kort tid.

Kontakt veterinær så raskt som mulig

Om du kjenner igjen disse symptomene kan rask hjelp fra veterinær være nødvendig. Finn en klinikk nær deg.

Vanlige årsaker

Pyometra oppstår på grunn av naturlige hormonelle forandringer som oppstår gjennom løpetidssyklusen. Disse hormonforandringer gir endringer på livmor og livmorhals og kan tillate at bakterier etableres og trives. Livmorbetennelse kan sees i alle andre men er vanligt på eldre hunder.

Diagnostisering

For å stille diagnosen vil veterinæren gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse. Deretter vil vi gå videre med ultralyd av buken og ta blodprøver og urinprøve. Disse undersøkelsene vil også si oss om det er en åpen eller lukket livmorbetennelse og om livmoren i verste fall er sprukket.

Behandling av livmorbetennelse (pyometra)

  • Kirurgisk behandling: Ved både åpen og lukket pyometra anbefales kirurgisk fjerning av livmoren og eggstokkene. Denne prosedyren kan være livreddende og forhindrer at tilstanden kommer tilbake. Noen hunder vil trenge hospitalisering mens andre kan reise hjem samme dag. Dersom livmor er sprukket vil vi ofte operere inn et bukdren.
  • Medisinsk behandling: I enkelte tilfeller, spesielt hos hunder som skal brukes i avl, kan medisinsk behandling forsøkes. Behandlingen er relativt omfattende og livmorbetennelsen vil ofte komme tilbake på senere løpetider.

Forebygging

Prognosen for hunder som behandles raskt og effektivt er generelt god. De fleste hunder som gjennomgår kirurgisk fjerning av livmoren og eggstokkene kommer seg helt etter operasjonen. Uten behandling kan pyometra imidlertid være dødelig.

Prognose

Prognosen for hunder som behandles raskt og effektivt er generelt god. De fleste hunder som gjennomgår kirurgisk fjerning av livmoren og eggstokkene kommer seg helt etter operasjonen og kan reise hjem samme dag. Uten behandling kan pyometra imidlertid være dødelig, spesielt ved lukket pyometra hvor infeksjonen ikke kan dreneres ut.

Med riktig behandling og oppfølging har hunden gode sjanser for å få tilbake sin normale livskvalitet. Regelmessige veterinærbesøk og overvåkning etter løpetiden er viktig for å sikre at eventuelle tilbakefall oppdages tidlig.

Flere artikler om Kjønnsorganer og reproduksjon