Tannresorpsjon hos katt (FORL)

Katt på operasjonsbordet som blir operert av kirurg

Mange katteeiere tror at det er normalt at eldre katter «mister» tennene, dette er ikke tilfellet. 40-50 % av alle katter, både huskatter og rasekatter lider av en tannsykdom som heter tannresorpsjon eller FORL.

Vanlige symptomer

Ved tannresorpsjon blir det hull i tennene med åpning inn i pulpa. Tennene «spiser» opp seg selv. Lidelse begynner i tannhalsene og i tannrøttene. Noen katter har lite symptomer, men man kan se det ved at tannkjøttet omkring affisert tann blir rødt og blør lett. Enkelte eiere oppdager symptomer som at katten velger våtfôr fremfor tørrfôr, har endret tyggeatferd, svelger maten hel eller sikler.

Når oppstår sykdommen hos katt?

Lidelsen oppstår oftest fra 4-5 års alder og vil angripe alle tenner i munnen etter hvert. Eneste behandling er trekking av affiserte tenner, og katter som er diagnostiserte med lidelsen må inn til tannkontroll 1-2 ganger per år.

Slik forebygger du mot tannresorpsjon

Forebyggende behandling er daglig tannpuss og regelmessig tannsteinsfjerning hos veterinær. Tannresorpsjon er en veldig smertefull tannsykdom for katten din, og alle katter over 5 år bør undersøkes i narkose med røntgen av tennene for å avdekke sykdommen.

Sist oppdatert: 16. november 2023