Magesår hos hest
Magesår er en vanlig årsak til nedsatt prestasjon eller diffus kolikk hos hest. Magesår utvikles på grunn av endret syrebalanse i magesekken, der slimhinnen i magesekken får syreskader.
Symptomer på magesår hos hest
Symptomer på magesår kan være diffuse og lett å overse og hester kan vise svært ulike symptomer uansett alvorlighetsgrad av magesår.
Typiske tegn er:
- Nedsatt appetitt, særlig på kraftfôr
- Dårligere prestasjon og endret adferd (irritabel, sint på andre hester, bukker eller stopper under ridning, stiv og spent overlinje)
- Gjesping, luftsluking eller flehmen-respons
- Generellømhet i buken eller ved påsaling og ridning
- Dårlig pelskvalitet, vekttap eller manglende vektøkning
- Tilbakevendende kolikksymptomer, særlig etter fôring
Når bør du oppsøke veterinær?
Dersom du mistenker at hesten har magesår - bør du oppsøke veterinær. Tidlig diagnostikk og behandling sparer hesten for ubehag og korter inn behandlingsforløpet.
Be om vurdering fra en veterinær
Vanlige årsaker
Endret syrebalanse skyldes ofte stress, fôringsregime eller langvarig sykdom og behandling med smertestillende. Sportshester er særlig utsatt for å utvikle magesår.
Fôring med store mengder kraftfôr med lettfordøyelige karbohyrater gir lavere pH og økte syreskader i magesekken.
Grovfôr av høy, ensilasje og gress er gir mindre syreskader, særlig fordi hesten må tygge dette fôret mer, noe som fører til mer spyttproduksjon. Spytt er basisk og buffrer magesyren og beskytter slimhinnen mot syreskade.
Diagnostisering
Den sikreste måten å undersøke om hesten har magesår, er ved gastroskopisk undersøkelse. Hesten må faste i minst 12 timer, deretter føres en tynn slange med kamera på enden, ned i hestens magesekk slik at slimhinnen i hele magesekken kan vurderes visuelt.
Magesekken hos hest består av to typer slimhinne. Den hudaktige (kutane slimhinnen) i øvre del av magesekken er særlig utsatt for syreskader. Den slimproduserende slimhinnen i nedre del av magesekken og overgangen til tynntarmen, er mer utsatt for stressrelaterte årsaker til magesårutvikling. Magesår i både øvre og nedre del av magesekken gir like symptomer.
Behandling av magesår hos hest
Stressreduksjon og fôrendring
- Siden utvikling av magesår er særlig relatert til fôringsregime og stress, er stressreduksjon og fôrendring den viktigste behandlingsformen for magesår. Å flytte hesten til et område i stallen hvor den er roligst mulig er viktig. Mistrivsel i stall, flokk eller treningsregime, kan være utløsende årsak til magesår hos hester.
- Hester er skapt for å spise litt hele døgnet, derfor anbefales mange små måltider med fiberrikt grovfôr av god kvalitet. Dette kan gjerne gis i høynett eller annet slow-feeding-system for å øke spisetiden. Høy og tørr ensilage fører til mer tygging og spyttproduksjon og er bedre enn fuktig å sur ensilasje. Norsk grovfôr av god kvalitet inneholder rikelig mengde vitaminer og mineraler, hester i normal aktivitet trenger som regel ikke tilskudd av kraftfôr for å dekke næringsbehov.
- Reduser tilgang på kraftfôr, særlig kraftfôr med mye stivelse og lettfordøyelige karbohydrater. Kraftfôret kan gjerne blandes med alfalafa eller annet oppkuttet grovfôr for å øke tyggetiden. Kraftfôr bør gis sammen med grovfôr, ikke på tom mage, og det bør fordeles over flere måltider gjennom dagen.
- Olje er et energirikt tilskudd som kan erstatte kraftfôr til høytytende hester. Hester kan få opp til 1 dl olje per 100 kg kroppsvekt daglig. Omega-3 olje og maisolje er særlig nyttig for å god slimhinnehelse i magesekken.
Medisinsk behandling:
Medisinsk behandling av magesår kan være aktuelt i alvorlige tilfeller, men det har kun kortvarig effekt hvis ikke stress-situasjon og fôringsregime også endres. Aktuelle medisiner er:
- Syrehemmende medisin (Gastrogard, Equinor, Hippozol eller Cytotec)
Reduserer syremengden i magesekken og øker pH, forhindrer syreskader - Slimhinnebeskyttende (Antepsin)
Legger seg som et slimlag over slimhinnen i magesekken, beskytter mot direkte syrekontakt - Det tar tid for magesår å avheles fullstendig. For å forsikre fullstendig avheling etter behandling, anbefales ofte kontroll med gastroskopi hos veterinær etter minst 4 ukers behandling.
Prognose
Med riktig tilrettelegging og behandling har de fleste hester god prognose og blir helt friske. Det er viktig å forebygge tilbakefall ved å sikre regelmessig fôring, redusere stress og unngå unødvendig faste eller kraftig fysisk belastning på tom mage.