Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos katt

Katt

HCM er den vanligste hjertesykdommen hos katt og rammer omtrent 15% av alle katter. Sykdommen er arvelig, ikke medfødt, og opptrer sjelden hos katter under ett år.

Katter med HCM har tykkere muskelvegg i hjertet enn friske katter og dette kan etter hvert gå utover hjertets funksjon. HCM kan føre til hjertesvikt med væske i og rundt lungene slik at det blir vanskelig for katten å puste.

Katter med langtkommen HCM har også en økt risiko for dannelse av blodpropper. Blodproppene kan i enkelte tilfeller sette seg fast nederst i hovedpulsåren og blokkere blodtilførsel til bakbeina. Dette er en veldig smertefull tilstand for katten. Noen katter med HCM dør plutselig uten forvarsel, mens andre katter som har fått påvist HCM, lever i flere år uten å vise tegn til sykdom.

HCM
HCM, den mest forekomne hjertesykdommen hos katt.

For å stille diagnosen HCM, utfører en veterinær kardiolog en ultralydundersøkelse av hjertet. Dette gjøres stort sett uten bedøvelse, og medfører ingen smerte for katten. Undersøkelsen gir deg som dyreeier informasjon om diagnose, sykdomsgrad og risiko for utvikling av komplikasjoner som blodpropp og hjertesvikt. Hos godt voksne katter kan det være aktuelt å sjekke stoffskiftet med blodprøver samt å måle blodtrykk. Det er ingen medisiner eller operasjoner som kan gjøre katter med HCM friske, men selv de som har utviklet hjertesvikt kan leve et godt liv i opp til et par år så lenge de får riktig medisinering og oppfølgning. Vi anbefaler årlig hjerteundersøkelse av katter som har fått diagnosen HCM.

Om katten din har fått diagnosen HCM, anbefaler vi at du følger med på hvordan den puster. Dette kan gjøres ved å telle hvor mange innpust katten tar per minutt når den sover, samt å vurdere om pustemønsteret er anstrengt; for eksempel ved at den bruker mye kraft med magen når den puster. Friske katter skal puste uanstrengt, med under 30 innpust per minutt i sovende tilstand. Dette betegner vi som SRR = Sovende-Respirasjons-Rate. Katter som maler eller drømmer vil kunne puste raskere så vi anbefaler å telle SRR når katten sover rolig.

Det finnes en app som kan lastes ned på Android og Iphone der man kan få hjelp til å telle SRR, f.eks MyPet's Heart 2 Heart.

Dersom du som katteeier har mistanke om forverring av sykdom anbefaler vi å ta kontakt med veterinær snarest.

Skrevet av

  • Liva Ihle Vatne

    Veterinær, BVM&S CertVC (kardiologi), GPCertFelP (kattemedisin), Godkjent som screener av hjertesykdommer hos hund (NFVK) og katt (Pawpeds).
    Nydalen
  • HannaSofie Romstad

    Veterinær, CSAVP-Cardiology (Sertifisert kardiolog), Godkjent som screener av hjertesykdommer hos hund (NFVK)
    Skedsmo

Sist oppdatert: 14. desember 2023