Hjertesykdom hos hund og katt

Hund og katt

Tidlig diagnose og riktig behandling av hjertesykdom er avgjørende for livslengde og god livskvalitet. Hjerteutredning av hund og katt anbefales ved mistanke om hjertesykdom, også hos veldig unge dyr. Tegn på hjertesykdom kan være at man oppdager bilyd eller arytmi ved helseundersøkelse, utvikling av pustebesvær, komplikasjoner under narkose, tegn til nedsatt utholdenhet eller kollaps.

Å ha bilyd på hjertet betyr at man hører en annen lyd enn bare de vanlige hjertetonene når man lytter på hjertet med stetoskop. Bilyd skyldes som regel turbulent blodstrøm i hjertet eller i de store blodkarene nær hjertet.

Årsaker tilbilyd skyldes oftest hjertesykdom, men kan også være uskyldige:

 • Lekkasjer over hjerteklaffer grunnet sykdom i klaffer eller hjertemuskel
 • Medfødte defekter som hull i hjertets skillevegger; septaldefekter, innsnevrede blodkar (aorta- og pulmonalstenose) eller unormale blodkar som PDA
 • Fysiologiske bilyder grunnet turbulens av annen årsak som blodmangel, feber og stress
 • Uskyldige bilyder, ejeksjonsbilyd, hos unge eller veldig slanke dyr. Disse er svake og kan være vanskelig å skille fra patologiske bilyder.

Arytmi betyr blant annet at hjertet ikke slår regelmessig, at hjertet slår for raskt eller for langsomt. Dette vil også kunne høres med stetoskop, men det kreves EKG-opptak for rytmediagnose.

Det er viktig at hjerteundersøkelser utføres av veterinær med spesiell kompetanse innen fagfeltet. På EMPET Nydalen Dyresykehus, EMPET Skedsmo Dyresykehus, EMPET Stabekk Dyreklinikk og EMPET Hinna dyreklinikk utføres hjerteutredninger av veterinærer med etterutdanning i kardiologi.

Utredningen består av:

 • Gjennomgang av sykehistorie
 • Grundig klinisk undersøkelse
 • Full ekkokardiografisk ultralydundersøkelse med Doppler og EKG

Ultralydundersøkelsen er smertefri og foregår i rolige omgivelser. Det er sjeldent behov for bedøvelse. Videre kan det bli behov for andre undersøkelser som blodtrykksmåling, røntgen, blodprøver og langtids-EKG. Veterinæren diskuterer dette med dere i forkant, samt gir et prisoverslag. I alvorlige tilfeller er det behov for innleggelse av pasienten, for eksempel om vi påviser hjertesvikt. Dyresykehusene i Nydalen og Skedsmo har døgnvakt, og det er en veterinær til stede til enhver tid.

Skrevet av

 • Liva Ihle Vatne

  Veterinær, BVM&S CertVC (kardiologi), GPCertFelP (kattemedisin), Godkjent som screener av hjertesykdommer hos hund (NFVK) og katt (Pawpeds).
  Nydalen
 • HannaSofie Romstad

  Veterinær, CSAVP-Cardiology (Sertifisert kardiolog), Godkjent som screener av hjertesykdommer hos hund (NFVK)
  Skedsmo

Sist oppdatert: 26. januar 2024