Ormekur til hund og katt

Ormekur til hund og katt er en viktig del av å opprettholde kjæledyrets helse. Innvollsorm kan påvirke både hunder og katter, og det er viktig å vite hvordan man kan oppdage og behandle disse parasittene for å sikre at dyrene forblir sunne og friske. Parasittinfeksjoner kan være ubehagelige for dyrene og i noen tilfeller kan de også utgjøre en risiko for mennesker, spesielt når det gjelder visse typer innvollsorm.

30 klinikker kan hjelpe deg med dette

Om behandlingen

Hvordan vet jeg om hunden eller katten har innvollsorm?

Symptomer på infeksjon med innvollsorm kan variere, men noen vanlige tegn inkluderer:

  • Dårlig tilvekst
  • Diaré eller forstoppelse
  • Kløe i analregionen
  • Hoste
  • Oppkast
  • Dårlig pels

Noen ganger kan parasittene sees med det blotte øye, for eksempel spolorm som ligner på små, hvite tråder. Andre ganger må parasitter påvises ved hjelp av avføringsprøver som samles over flere dager for å gi et nøyaktig bilde av infeksjonen. Det er viktig å være oppmerksom på disse symptomene og søke veterinærhjelp dersom man mistenker at kjæledyret er smittet.

Vanlige typer innvollsorm hos hunder og katter

De vanligste innvollsparasittene hos hunder og katter er spolorm og bendelorm. Valper og kattunger blir ofte smittet med spolorm allerede i fosterlivet eller når de dier. Voksne katter blir ofte smittet gjennom byttedyr som fugl og mus, mens voksne hunder sjeldnere blir smittet med disse parasittene. Det er likevel viktig å være på vakt, da også voksne hunder kan pådra seg infeksjoner, særlig hvis de ferdes i områder hvor parasitter er utbredt.

Ormekur til hund

Behandling av innvollsorm hos hunder følger ofte et fast mønster, spesielt når det gjelder valper:

  • Valper behandles mot spolorm når de er 2, 4, 6, 8, 10 og 12 uker gamle.
  • Mor til valpene behandles samtidig med valpene når de er 4 uker gamle.
  • Unghunder behandles når de er 6 måneder gamle.

Etter denne grunnleggende behandlingen er det vanligvis ikke nødvendig med videre behandling med mindre parasitter påvises. Det er imidlertid unntak, spesielt ved reise til utlandet. Ormekur er obligatorisk ved utenlandsreise for hunder og beskytter mot revens dvergbendelorm, en parasitt som kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker. Denne behandlingen må dokumenteres i hundens pass av en veterinær og må oppfylle bestemte krav for å være gyldig.


Ormekur til katt

For katter varierer behandlingen avhengig av livsstil og miljø:

  • Kattunger og utekatter behandles mot spolorm innen de er 3 uker gamle og igjen ved avvenning fra morsmelk.
  • Innekatter trenger kun behandling ved avvenning fra morsmelk.

For voksne katter, spesielt utekatter som jakter og jevnlig spiser byttedyr, anbefales behandling 2-4 ganger i året. I disse tilfellene kan det være aktuelt å bruke preparater som virker mot både spolorm og bendelorm. Utekatter som ikke er jegere, eller som ikke spiser byttet sitt, samt innekatter, behandles kun hvis det påvises smitte gjennom avføringsprøver.

Medikamenter og resistens

Medikamenter til behandling av innvollsorm er reseptbelagte for å sikre riktig bruk og for å forhindre utvikling av resistens. Det finnes mange ulike preparater på markedet, og det er viktig å velge det som passer best for kjæledyret ditt.

Forebygging og behandling

Ormekur til hund og katt er ikke bare viktig for dyrets helse, men også for å beskytte mennesker mot zoonotiske sykdommer som kan overføres fra dyr til menneske. Hvis du mistenker at hunden eller katten din har innvollsorm, eller hvis du ønsker råd om forebyggende behandling, ta kontakt med veterinær. Profesjonell veiledning sikrer at kjæledyret ditt får den beste behandlingen, tilpasset dets spesifikke behov og livsstil.

Hold kjæledyret ditt sunt og beskyttet med riktig behandling, og sørg for å følge veterinærens anbefalinger for ormekur. Regelmessig behandling og overvåking kan forhindre alvorlige helseproblemer og sikre et langt og sunt liv for ditt kjæledyr.