Sårskade hos hest
Sårskader kan oppstå når som helst og kan variere i alvorlighetsgrad. Plassering av såret er avgjørende for hvor alvorlige tilstanden er.
Symptomer på sårskade hos hest
- Overfladiske sår på kroppen til hesten gror som regel fint med lett sårstell.
- Dypere stikksår eller sår som spriker mye på kroppen til hesten bør undersøkes av veterinær for tilstrekkelig rens og vurdering av behov for å sys.
- Sår på beina til hesten er alltid mer risikabelt, da det er kort vei fra huden og inn til ledd, bein eller sener.
- Noen hester kan lett utvikle lymfangitt (diffus betennelse i underhuden) om de får små, overfladiske sår som ikke kommuniserer med ledd, knokkel eller sener.
- Lymfangitt kan utvikles raskt og fører ofte til feber, halthet og store hevelser rund såret og kan være vanskelig å skille fra annen alvorlig årsak til halthet og feber.
Når bør du oppsøke veterinær?
- Hvis hesten har feber eller er halt etter å ha fått et sår
- Dype stikksår eller sår som spriker og blør mye
- Sår på beina som er i nærheten av ledd eller sener
- Sår som ikke gror som forventet etter sårstell
Be om vurdering fra en veterinær
Diagnostisering
Ved undersøkelse av sår hos hest, vurderer veterinæren om det er kommunikasjon fra såret og inn til leddhuler, knokkel eller sener og ligamenter. Dette er viktig å utelukke, da sår som kommuniserer med ledd eller knokkel, kan føre til alvorlige bakterieinfeksjon, bruskskade og vedvarende halthet.
Veterinærer renser og steller såret, undersøker hvor dypt det er ved hjelp av sterile instrumenter og eventuelt ultralyd og røntgen ved behov. Videre kan det tas prøve av leddvæske for å undersøke om det er kommunikasjon mellom sår og ledd.
Behandling av sårskade hos hest
Behandling av sårskade hos hest avhenger av plassering, omfang og alvorlighetsgrad. Alle sår må renses nøye med sterilt saltvann, stoppe blødning og beskyttes mot videre skitt og kontaminering. For raskest mulig sårheling, er immobilisering av sårområdet, ro, riktig sårstell og bandasjering avgjørende.
Sår som spriker mye, kan sys, men dette avhenger av at sårhulen er helt ren. Dersom man syr et urent sår med stor sårhule, kan det lett utvikles betennelse og abscessdannelse i sårhulen. Noen sår må gro uten at de sys for å gro innenfra og ut, dette kalles sekundær sårheling og avhenger av arrvevsutvikling.
Sår som kommuniserer med ledd, fører til leddbetennelse, akutt halthet og feber. Dette er en alvorlig tilstand hvor leddbrusken kan brytes ned og kan føre til kronisk halthet. Det er derfor svært viktig med intensiv behandling med skylling av leddhulen (enten stående med mange nåler inn i leddet, eller via kikkehullsoperasjon), antibiotika, smertestillende og hvile.
Hvis hesten utvikler lymfangitt som følge av et lite, overfladisk sår, bør behandling settes i gang raskt. Lymfangitt behandles med smertestillende og betennelsesdempende, lokalt sårstell, mye mosjon og kjøling av beinet. I noen tilfeller kan antibiotika eller kortison også bli aktuelt.
Forebygging
Førstehjelp ved sårskade hos hest:
- Stopp blødning
Pakk sårhulen mer rene håndklær eller kompresser. Legg en stram bandasje høyere opp på beinet enn såret. - Klipp rundt såret og vask huden med hygienisk såpe (for eksempel Lactacyd Såpe)
Barber området rundt såret for å få bedre oversikt, unngå å få hår i sårhulen, gjerne ved å dekke sårhulen med rene kompresser (unngå bomull da dette loer). - Vask såret med sterilt saltvann (0,9% NaCl), eventuelt rent springvann. Bruk hansker. Fjern hår og skritt fra såret forsiktig med rene kompresser.
- Beskytt såret mot videre tilgrising ved å legge på bandasje. Sterilt lag innerst mot såret med kompress og gas-bind. Deretter et polstrende lag med bomull eller bandasjeplate som festes med elastisk bandasje (vetwrap eller stallbandasje). Legg teip (Norbind eller Tensoplast) øverst og nederst for å tette for flis og hindre at bandasjen sklir.
- Følg med på såret fortløpende. Dersom såret er i nærheten av ledd, sener eller ikke gror som forventes, bør veterinær tilkalles.
Dette bør du ha i stallen:
- Hansker
- Rene håndklær
- Barbermaskin
- Lactacyd-såpe eller Hibiscrub-såpe
- Sterilt saltvann (0,9% NaCl)
- Rene kompresser
Prognose
Prognose ved sårskader hos hest avhenger av omfang og alvorlighetsgrad. De fleste sår gror fullstendig med riktig sårstell og behandling. Sår som kommuniserer med ledd eller knokkel, eller har ført til skade på sener eller ligamenter, tar ofte lengere tid før hesten er helt bra og kontroll med veterinær er avgjørende for resultatet.
Noen sår kan føre til stor arrvevsdannelse og strammere muskulatur og sener, dette kan påvirke hestens videre prestasjon og gi behov for mer oppfølging under opptrening.