Akutt halthet hos hest
Halthet hos hest som oppstår akutt, kan være alvorlig. Det er viktig å undersøke hesten nøye, se etter tegn til hevelser, varme områder, sår eller gjenstander som kan ha skadet hesten. Der er også viktig å vurdere i hvilken situasjon den akutte haltheten hat oppstått. Skjedde det under ridning, eller har det oppstått i løpet av natten mens hesten har stått på bok, under transport eller ute på beite med andre hester. Dette kan fortelle mye om hva slags skade som kan ha skjedd.
Symptomer på Akutt halthet hos hest
- Alvorlig halthet som har oppstått siste 24 timer
- Hesten er tydelig halt i skritt eller trav
- Vil ikke belaste beinet
- Vil ikke bevege seg ut av boksen, inn fra beite osv
- Videre kan det være hevelser, sår eller varme områder som kan fortelle hvor smerten stammer fram.
Når bør du oppsøke veterinær?
Dersom akutt halthet oppstår, bør veterinær kontaktes umiddelbart. Dersom hesten har vanskelig for å bevege seg eller belaste et bein med full vekt, er det ikke anbefalt å transportere hesten, men heller undersøke hesten i felt om det lar seg gjøre.
Hesten bør stå i ro på jevnt underlag til veterinæren ankommer og beskyttes fra andre hester som kan tvinge fram bevegelse.
Kontakt veterinær så raskt som mulig
Vanlige årsaker
Hovbyll
- Den vanligste årsaken til akutt halthet hos hest uten andre tegn til skade, hevelse eller traume, er hovbyll. Dette kan undersøkes av både veterinær og hovslager. Hoven til hesten blir ofte varm, hesten blir øm når man trykker i sålen og man kan kjenne forøkt pulsasjon i arteriene ned til hoven.
Beinbrudd, seneskade eller sår
- Andre årsaker til akutt halthet kan for eksempel være beinbrudd, seneskade, sårinfeksjon som går til ledd, forfangenhet, lymfangitt, muskelskade, nerveskade og krysslammelse.
Diagnostisering
- Veterinæren gjør en grundig allmenn undersøkelse av hesten for å lokalisere hvor problemet sitter.
- Videre gjøres undersøkelser som røntgen og ultralyd for å se etter tegn til skade i knokkel eller bløtvev.
- Det kan også være aktuelt å ta blodprøver for å undersøke tegn til infeksjon eller krysslammelse.
Behandling av Akutt halthet hos hest
Behandling av akutt halthet hos hest avhenger fullstendig av årsak til haltheten.
Hovbyll
- Hovbyll behandles med å skjære ut byllen og legge hovbandasje til hesten kan skos igjen. Det kan ta alt fra få uker til flere måneder før hesten er tilbake i normalt bruk etter hovbyll.
Seneskader
- Seneskader tar lang til å avheles fullstendig. Dette fordi sener gror med arrvev som ikke er like elastisk som friskt senevev. Arrvevet må modnes over tid og tilpasses belastningsnivå. Det kan ta opp til ett til flere år før en hest er tilbake til normal aktivitet etter seneskade.
Beinbrudd
- Beinbrudd hos hest er alvorlig, da det er store dyr som ikke kan avlaste et skadet bein. Beinbrudd kan skrus og må gipses for fullstendig immobilisering under helingsprosessen. Det kan ta opp til 6-12 måneder før hesten kan begynne å brukes som normalt avhengig av hvor stort bruddet er og hvor det sitter. Brudd over hasen eller framkneet har dessverre dårlig prognose for å bli helt bra.
Forfangenhet
- Forfangenhet er en stoffskifterelatert tilstand som forekommer grunnet høyt insulinnivå hos hest. Overvektige hester og ponnier er særlig utsatt for forfangenhet. Forfangenhet kan forekomme akutt, men utvikles ofte til en kronisk tilstand om ikke den underliggende stoffskiftetilstanden reguleres. Behandling av forfangenhet krever kjøling av høvene i akuttfasen, smertestillende, hvile på mykt underlag, tett oppfølging av hovslager og veterinær og endret fôring med minimal energitilførsel (stivelse og lettfordøyelig kraftfôr).
Sårskade
- Sårskader som kommuniserer med ledd fører til en kraftig bakterieinfeksjon i leddet og kan føre til nedbrytning av brusk. Det kan forårsake akutt halthet og feber og må behandles intensivt. Behandling innebærer skylling av leddhulen, enten ved kikkehulloperasjon eller stående med mange nåler i leddet, bredspektret antibiotika og smertestillende. Behandlingen bør gjøres på klinikk for best resultat.
Krysslammelse og muskelskade
- Krysslammelse og muskelskade kan forekomme etter hard trening og føre til akutt stivhet og mørk urin hos hest. Dette kan diagnostiseres med blodprøver og urinprøver, med økt nivå av muskelenzymer i blod og urin. Disse enzymene kan være skadelig for nyrene, hesten bør derfor behandles med væskebehandling, smertestillende og langvarig hvile. Gradvis introduksjon av trening er viktig.
Forebygging
- God hovpleie og regelmessig oppfølging av hovslager
Riktig hovbalanse reduserer belastning og forebygger hovbyll og feilbelastning av sener og ledd. - Gradvis opptrapping av trening og tilstrekkelig oppvarming
Særlig viktig etter hvileperioder eller ved økt intensitet i treningen. - Unngå overvekt
Overvektige hester er mer utsatt for forfangenhet og belastningsskader. - Kontrollert fôring med lavt innhold av stivelse og sukker
Reduserer risiko for stoffskifterelaterte sykdommer som EMS og forfangenhet. - Unngå brå miljøforandringer eller stress
Stress kan øke risikoen for immunologiske og muskulære reaksjoner. - Sikker og variert bevegelse
Sørg for trygge luftegårder og kontroller forholdene ved transport eller ved bruk av nytt utstyr. - Lytt til tidlige signaler
Uvillighet til å bevege seg, subtile endringer i steglengde eller adferd kan være tidlige tegn på skade eller sykdom.
Prognose
Prognosen ved akutt halthet varierer mye, avhengig av årsaken, hvor raskt behandling settes i gang og hvor alvorlig skaden er. Enkelte tilstander som hovbyll har ofte god prognose med rask behandling, mens seneskader og beinbrudd kan kreve langvarig oppfølging og rehabilitering. Tilstander som krysslammelse og forfangenhet kan ha underliggende årsaker som må identifiseres og håndteres for å unngå tilbakefall.
Tidlig undersøkelse og tett oppfølging fra veterinær og hovslager er avgjørende for å sikre best mulig utfall. I noen tilfeller kan hesten komme tilbake til normalt bruk, mens andre tilfeller kan kreve tilpasninger i treningsmengde, fôringsregime eller permanent avlastning.