Visste du at hunder og katter også trenger tannpuss?

God tannhelse er viktig – både for mennesker og for kjæledyr. Men hunder og katter er avhengig av din hjelp.

Kjetil Ueland

Off. godkjent smådyrspesialist, Kirurg GPCert(SAS), Daglig leder

Regelmessig pussig av tennene fjerner plakk og hindrer at det danner seg tannstein, noe som på sikt kan skape langt mer alvorlige problemer enn hull i tennene.

 

Slik venner du dem til tannpuss

Det beste er å venne kjæledyret ditt til tannpleie fra dag én. Men ikke gå rett på tannbørsten – du bør gå gradvis til verks for best resultat.

Begynn med å ta på tennene og tannkjøttet til kjæledyret ditt. Start i det små, og forleng tannkosen litt for hver dag. Etter hvert vil katten eller hunden være trygg nok på denne følelsen til at du kan introdusere tannbørsten.

Dypp den gjerne i noe som kjæledyret ditt liker – for eksempel saften fra tunfiskboksen, hvis det er en katt.

Når den har begynt å synes at dette er stas, kan du gå over til å bruke tannkrem på tannbørsten. Ikke bruk mennesketannkrem, de kan være giftige for kjæledyrene. Spesialtannkrem for kjæledyr har også den fordelen at dyrene liker smaken. 

- Avslutt tannbørstingen med kos og en godbit, og etter hvert blir det slik at kjæledyret kommer løpende når du vifter med tannbørsten – de vet hva som venter.

 

Får du det ikke til? 

Det kan være vanskelig å lære godt voksne kjæledyr å like tannbørsten. Da er det andre grep du kan ta for å hjelpe dem med tannpleien. Det finnes enkelte fôrtyper som er bra for tennene, og tanngeleer som ikke krever pussing. Aptus tyggelapper og lignede tyggepinner er fint for jekslene til hunder, men de pusser ikke fortennene.

Vi advarer mot å gi hunder bein, noe mange sverger til for tennenes skyld. Margbein er farlige for hundens tenner – og kotelettbein kan sette seg fast. Kyllingbein forårsaker oppkast, og andre bein kan gi forstoppelse. Så det beste er å unngå bein.

 

Ikke vent med å søke hjelp

Det beste du kan gjøre hvis du har et kjæledyr som nekter å la deg slippe til med tannbørsten, er å gå til jevnlig til dyrlegen for å fjerne tannstein og plakk.

– Ikke la det få bygge seg opp – i verste fall kan det føre til alvorlige sykdommer og omfattende operasjoner

 

Gratis tannsjekk, hele året

Vi ser at dette er et felt mange kjæledyreiere ikke har skjønt viktigheten av. Derfor tilbyr klinikkene våre nå gratis tannkontroll, hele året, så du kan få avdekket eventuelle problemer så tidlig som mulig.

Relevante artikler

Bestill gratis tannsjekk: